Hoppning av Pizzan.

Bytte jag ut min ritt på slingan på Pizzan till dressyr i måndags eftersom det blåste storm och jag hade allt annat än att åka av. Däremot så hoppade jag honom lite tisdags. Efter förra veckans sken-så-vi-nästan-går-omkull efter hindrena trots att han inte längre är rädd för hindret i sig så bestämde jag mig för att det är dags att betsla upp den lille besten.

Lånade ett pelham med korta skänklar och delta med rakt metall, och såklart kedja, av Eve. Han kändes riktigt fin att rida fram på på det, kom ihop riktigt fint med kroppen direkt.
Började med att trava över lite random utlagda bommar och kom sedan i galopp över 3 som låg ihop som en enda bred bom mellan två hinderstöd. Självklart tänder han lite på det, men lyssande fint tillbaka och samlade sig fint intill när jag tog i honom. Ju fler gånger ja kom ju snabbare ville han gå såklart, men det var först sista 2 gångerna som jag behövde ta en tydlig förhålling på honom då gångerna innan endast krävde att jag samlade ihop honom i samlad galopp med jämt stöd i handen när han såg bommarna.
Gick sedan vidare till att travhoppa ett litet kryss och då var han lite mer uppe i varv, lyssnade fint tillbaka men HAN tyckte nog att bettet var lite väl skarpt. Nästan så han blev förnämad när jag tog i honom. Lade då ned krysset till 4 travbomar och rullade runt på det, dock blev det lite för mycket bommar för hans hjärna och han tog lite travsats in i dem och galopperade ut efter 2. Efter att ha gått i skritt mot och börjat trava 2 steg framför första bommen och han gjort det fint så slutade jag för dagen.

Idag provade jag igen, dock inte med målet att hoppa honom. Utan markarbete, se om han var lika fin på bettet. Tyckte inte jag fick lika bra stöd idag vid framridningen, kan vara att han fattat lite vad bettet handlar om. Lindade in kedjan med vetflex (Siris tips) flera varv så den blev mjuk och lite gummiaktig mot hans huvud istället för kindkedjetunnel som ändå är rätt hårda.
Efter att ha ridit runt och han kändes lite bättre men fortfarande lite för lätt i handen så la jag ned honom lite lite (5cm) och kom på bommarna igen. Idag tog han det super direkt, som om han lärt sig vad som väntar om han drar på med det bettet, och sänkte nacken och höjde ryggen över bommarna. Gick så fint så jag fortsatte de 10 meter, eller var det var, efter bommarna mot ett räcke på ca. 60-70cm i trav. Gjorde det två gånger ur det varvet och två gånger på räcker direkt ur andra varvet. SUPERFIN! Gick i en hyffsad form ända fram till hindret, rätt så låg form fram till 5-6travsteg innan, sänkte nacken i språnget och höjde ryggen, fin lugn galopp i låg form efteråt.

Är riktigt glad att han accepterar det här så fort, hoppas det håller i sig och utvecklar sig ytterligare. Ska be Siri hoppa honom någon gång snart, så han får "hoppa av sig lite". Först ska jag prova lite fler pelham, se vilket han går bäst på. Lånat några av Siri och ytterligare ett av Ida, tror att gummit som han kan ha lite stöd på kan vara bra..



2008 och full sken över hindren på en tävling jag inte var säker på att överleva, avsprångspunkt ca 2-3m före varje hinder, landade ca 2-3m efter också, 20-40cm över varje (startade 2st 100cm), studs i kombinationen och massor fel för volter där jag inte hunnit svänga till hindren, aldrig nuddade ett enda hinder:


Helgens tävling + hoppning för Siri.

Jag har visst heeeelt glömt bort att uppdatera om tävlingen i lördags!

I lördags var jag och Daikin på Hedas regionala hopptävling och hoppade 110 + 120. Tyvärr glömde jag kameran hemma och har inga bilder därifrån. Otur eftersom han aldrig gått bättre! Däremot var Eve där och tävlade Berta också och kände en av de som stod på banan, så iallafall 120n skulle hon som de kände försöka fota mig och Daikin. Hoppas att det blev något och att jag får de skickade sen.

Såhär gick det!

110: Han har aldrig gått bättre på tävling, hoppade jättefint och stort, hittade alla distanser och hade en sånt jämt fint flyt som bara går. Tyvärr så var det en oxer i slite uppförsbacke som han blev lite ställd (?) av och kröp intill och därför rev. = 4 fel i grundomgången. Lite surt är det då det kändes som om vi hade en bra chans till placeringar annars då det var placeringar på 0+8 fel med rätt dålig tid och han aldrig brukar riva mer än ett hinder. Men nöjd är jag absolut!

120: I 120 var han exakt lika fin, om inte finare! Hade ett lite övertempo hela tiden, men fortfarande jämt och fint. Hoppade ännu större och lyssnade och var verligen uppmärksam på allt jag gjorde. Så uppmärksam så att när jag försökte få ihop honom inför en kombination räcke-oxer i nedförsbacke så bröt han av till trav i 0,5steg 2 galoppsprång innan. Blev så paff så tryckte bara på som fan och han hoppade kombinationen superfint. Oturligt nog så rev vi exakt samma hinder som i 110n i denna grundomgång också. Den här gången var det riktigt tydligt, vände upp och han stelnade till i språnget och sedan kröp intill. = 4 fel. Hoppas på snygga bilder från tjejen på banan nu, för han hoppade verkligen hus de flesta sprången!

Tycker det här är den bästa tävlingen vi gjort hittills, har jag det här flytet och den här kontrollen så kommer efrarenheten av några fler starter, för både Daikin och mig, göra så att det blir riktigt bra och förhoppningsvis 130  nästa höst!

----

Igår bar det av till Siri för hoppträning av Daikin. Han var riktigt fin på den lägre höjden, gick perfekt. Gjorde några riktigt svåra svängar på framhoppningen som han tog jättefint, han är verkligen lättsvängd nu. När jag påpekade det för Siri höll hon med och sa, som sanningen är, att när han var ny så kunde han inte ens galoppera utan väggen som stöd.. Lille D då..
Vi höjde upp lite (höjd oklar, varierande 110-120?) och han var riktigt fin att rida, däremot lite slö i frambenen. Slängde upp en fet oxer och la honom nära så han skulle få ta en bom lite rejält, sänkte ned lite och kom igen och då var han väldigt försiktig (;
Ida var snäll och filmade med sin mobil, som dock inte riktigt var med på fokusen alltid, lägger upp en bild därifrån som jag redigerat lite tydligare istället för filmen, just nu iaf.



Veckoplanering + tävlingsplanering

Veckans ridschema:

Daikin:

måndag - mamma skrittar ut honom
tisdag - hoppträna för Siri ????
onsdag - lätt dressyrjobb
torsdag - vila
fredag - lätt dressyrjobb
lördag - hopptävling Åtvidaberg 110 + 120
söndag - (Annette Solmell?) slingan

Pizzan:

måndag - slingan
tisdag - hoppning? Prova nytt bett?
onsdag - dressyr
torsdag - vila
fredag - lätt dressyrjobb
lördag - slingan
söndag - (Annette Solmell?) dressyr



Ett försök till tävlingsplanering, allt förutom Åtvidaberg är bara frågetecken just nu:

Pizzo:
17/10 - Motala, LB1/LA1/LA2 - klasser isf?
6/11 - Mjölby, LB1/LA1/LA4 - klasser isf?

Daiko:
2/10 - Åtvidaberg 115 + 120
17/10 - Vikbolandet, 110+110, el 110+120 ?
6/11 - LFK 110 + 120 (byta till 7e om P går dressyr antar jag)
Mjölby 21/11????
Mantorp 4-5/12????

Bilder från Skogslotten, DM. 110+115cm

Bilder från tävlingen med det värdelösa underlaget..
Foton: Ida Ramström

110:








120:
Första bilden här är på krashen.. Otroligt nog så kravlade jag mig upp efter att sekunden efter bilden hänga på sidan av halsen, och han behöll självförtroendet trots att han är oerfaren, och tog resten av banan riktigt bra.
Förresten så måste han verkligen sitta på haserna, halva bakbenen är ju försvunna?




Bilder från NYKR 21/8, 110+120cm.

Bilder med Daikin från NYRK. (De som är fotade med min kamera av mamma är helt oredigerade, lat)

NYRK 110cm:

 

 

NYRK 120cm:

 


En snabb snutt..

La in en liten bit av en trning med Daikin för Annette Solmell på tuben och nu här, bara lite i förvänd galopp där han blir något lång i slutet och sen hur fint påskjut han har fått i traven! Att han hoppar till lite och skrittar på slutet är för att Katrin kom in på banan med sin häst och han blev lite överraskad. (:

Ännu en gång så får man stänga av ljudet, blåser mycket i bakgrunen och så babblar ju A.S så mycket! (;



Back in buissnes?!

Man ska väl kanske starta igång den här bloggen ordentligt igen då. Fortfarade häst-updates mest, är bra för mig att ha till specialidrotten och nu i specialidrott B så ska det till ett fördjupningsarbete inom hästar.
Har funderat på om jag skulle och intervjua Irene Slättengren som ändå står i samma stall, och göra en bit om handikappstävlande inom ridsporten?


Kort sammanfattning om allt som hänt i hästväg sedan senaste "riktiga" uppdatering;

  • Dressyrsadeln, som är en ombyggd hoppsadel från Farmland, åker tyvärr fram lite på Pizzo och jag får känslan av att hoppunderredet inte håller tillbaka den ordentligt utan att han får det stora trycket på bogarna ändå. Men! Han verkar inte reagera så på den, utan äår mest som det känns när man sadlar av, utan han kliver på jättebra och verkar inte alls vara hindrad från att kunna röra sina stora bogar eller komma inmed bakbenen. Kul!
  • Daikin och jag skulle debutera 120 på augustihoppet i Tollstad, en tävling som tyvärr blev inställd. Åkte på CR-hoppning 120 istället och han hoppade så sjukt fint på framhoppningen så jag nästan blev tårögd. Tyvärr är det ju så med CR-hoppningar att det kan variera mycket i tid och när de strulade på 90cm höjden så blev min framridning 1h lång med mycket mycket skritt på slutet och han var för trött och lång när han kom in på banan, 8 fel och jag var bara nöjd med ett av sprången.
  • Pizzan halt! ): Samtidigt som jag åkte utomlands så fick han en rejäl hovböld som vandrade runt i hoven och som t o m gjorde honom blockhalt och genomsvullen en period när jag var utomlands. Kom hem och fick 1v senare kliniktid där de fick öppna upp hoven, och ytterligare 1v senare så var han skodd med sula och är nu frisk igen. Tyvärr blev det 3v som han stod och alla fina muskler han började sätta är som bortblåsta, så nu har jag ridit honom i 5 dagar och ska försöka få honom klar för tävling den 1okt, bara LB:1 och LA:1 så det kan han ju starta utan att vara i sina bästa dagar.
  • Daikin och jag debuterade äntligen vår 120! Var i NYRK, en superbra tävlingsplats, red 110 + 120. 0+0 fel i 110 men jag tyckte inte han svarade för skänkeln som jag ville - ingen placering. I debuten i 120 så hade vi en rivning, 4fel. Otur måste jag säga! Han hoppade som en gud, tog fina språng och var alert på mina hjälper hela tiden - en svår 120 bana var det dessutom. Rivningen kom på ren skitotur. Ur en snäv sväng efter en stor kombination så hamnade vi i fel galopp och han var inte riktigt med på ett byte, kom i korsgalopp fram till 1-2 språng innan ett maxat räcke som dessutom var svårt att se (glest med färg på botten och två vita tunna glesa plankor på toppen bara) och han fick tyvärr en kass distans och gjorde ett försök som tog med sig en planka. Creds till hur fint han svarade efteråt då det var 4 galoppsprång till en stor oxer och vi trots hur det gick in på distansen fick ihop bakbenen direkt och tog oxern utan minsta problem. Man kan väl inte vara mer än nöjd med den insatsen av Daikos 120-debut?!
  • Var på DM i hoppning nu i helgen (kval 110+115, final 120). Tyvärr, eftersom det är en jättetrevlig tävlinsplats med gått om plats och centrerat, så måste jag säga att underlaget förstörde hela helgen! För dem flesta dessutom, inte bara mig. Det var som en sandstrand och på de värsta ställena så var det 25cm djupt, och det här var alltså när det var torrt! Med enmer rutinerad och musklad häst kanske det hade gått vägen men inte denna gång. Kom första utanför till finalen, men hade valt att avstå från den även om jag gått vidare. Fam. Krog var där och diskuterade i närheten och de höll med om att varje klass blev 10-15cm högre än vad den egentligen var pga underlaget. DVS att 110n blv som en 120, och 115n blev som 125-130.
    - Resultatet blev 6 fel i 110, varav ett pet pga korsgalopp och 2 tidsfel för att jag fick rädda honom på en oxer ur snäv sväng och därför inte hann få tillbaka honom att svänga den räknade svängen och fick gå hela varvet runt till nästa hinder. Att han kom i korsgalopp och att han var tung och lång i övrigt ligger allt på underlaget: han är inte tillräckligt stark och rutinerad för att orka hålla ihop sig på sånt underlag, och hans svaga sida (att byta till vänster) beror också på att det tar för mycket energi. På en relaterad linje 5 språng har jag inte heller tid att bryta av till trav, fatta ny galopp och få upp tillräcklig kraft när det är tungt. 
    - 115 klassen var bättre på det sättet: jag fick sätta upp tempot till ett övertempo för att han skulle orka (vilket inte syns på resultatet eftersom varje språng tar så myckt längre tid vid djupt underlag så blir det som en normal tid på bra underlag med normalt tempo) och jag tycker att han hoppade superfint. Lite problem hade vi utöver underlaget i den här klassen; Hans fokus - han var så okoncentrerad pga trötthet att han kunde vingla och byta galopp framför ett hinder utan att ens titta på hindret förns 1 språng innan. Detta ledde till en dålig känsla på 1an, fint språng på 2an men som skulle vara böjt spår till en större oxer. Tyvärr kom jag rakt in på 2an och eftersom hans fokus inte var där och övertempot med så kom vi snett på en oxer som han inte ens tittade på, en annan häst hade nitat - Daiko försökte när han väl såg hindret och det resulterade i en krash, som jag har på bild t o m. På ren tur så klarade vi oss dock igenom snarare än över då, och han var nära på att gå ned på knä medan jag hängde på sidan av halsen, kravlade mig upp och kände att han händes fräsh i benen så var det bara ta hörnet och sedan in i en kombination. Han är så snäll som fortsätter så fint efter en sån krash och inte lägger ned självförtroendet och nitar efter. Fint som fan gick det sedan hela banan förutom 1 rivning till, stor oxer som syndes ganska dåligt genom sväng där det var som djupast - ingen häst fick en bra distans och D som är så oerfaren fick tyvärr sämst och tog bakbommen. = 8 fel i 115. Det syndes väl i resultatslistorna även från söndagen nu att det var dåligt underlag. Tror det var totalt 1 dubbelnolla i finalen, 1 nolla i grunden i seniorfinalen osv.


Förutom det så har jag ett par filmer från A.S-dressyrträning på Daikin som har gått SUPERBRA, ska köpa ett konverteringsprogram så jag slipper vattenstämpel från trialnedladdningarna bara. Även en film från en träning för Siri som gick sådär som jag lägger upp nu direkt. Bilderna från Nyrk och DMet, inkl. krashen, får ni nästa gång. (:

Träning för Siri; höjd 110-120, tyvärr filmade inte mamma när jag vände upp på blå räcket efteråt som han gick superfint på. Är ingen kanonrunda direkt då han var trött här på slutet efter att ha gjort mycket sträcka ut i 4kombination innan, stänger ni av ljudet slipper ni mammas snorande i bakgrunden!