World Is Mine

Sådär då.
Var visst nästa måndag som equiterapeuten kommer, hovslagaren denna vecka..

I går, söndag, så red jag då dressyrträning för A.Solmell igen på Pizzan, nu i hoppsadel som tidigare nämnt - och även om jag fick typ 195534 gånger jobbigare för magmusklerna att sitta ned i den sadeln så var det bland det bästa som hänt oss. Han gick som en GP häst tillslut!!
Jobbade som aldrig förr, och A.S höll med om vilken skillnad det blev främst i traven då bakbenen kom in optimalt, även i galoppen där han jobbade lika bra. Mycket snabbare reaktion på min ytterskänkel och dessutom med bättre bogfrihet så kom bättre följsamhet runt innerskänkeln. Att man ska behöva ride dressyr i hoppsadel för att det ska gå som bäst? (;

Idag var jag iväg med honom til Siri igen, fast idag bara för att låna ridhuset - rida honom själv på annan plats, hoppa bana på hennes hinderpark och han var så supersuperfin som det bara går. Snacka om att vinkla haserna och jobba i uppförsbacke i samlad galopp fram mot hindren, för att sedan hoppa med sån rygg så jag första språnget, innan jag var berädd, slog i framvalvet i säkerhetsvästen. Därefter landade vi i arbetsgalopp som ingenting och lullade runt på alla hinder där, oxrar och räcken på rakt och snett spår, tittiga hinder, räcke - oxer med 3 korta galoppsprång imellan osv. där han t o m stod emot själv för att kunna få plats och hoppa perfekt.
Hoppade bara upp t o m 80cm, även om han hoppar ca 110-120 ändå. Tanken var att jag skulle rida lite banor på honom men jag kom bara upp i 3 hinder i följd. Hoppade så fint och lugnt innan jag väl tänkte ta banor så han hann bli för trött - då blev han lite springigare igen och lyssnade inte riktigt på förhållningarna inför hindren.
Valde att avsluta med ett enkelt lugn språng då, klart man är trött om man med bara en enda skrittpaus har hoppat så fint och samlat i ca. 50 minuter - lika bra att låta honom sluta då än att han ska tro att varje hoppass är så jobbigt att man måste bli osams om hastigheten mot slutet.

Därefter fick Daikin gå 4-5 varv på slingan i trav och galopp och jag stod i fältsits hela tiden, även i traven, så ca 50 minuter oavbruten fältsits fick jag igenom där (: Underskattar ibland hur bra balansträning det är att stå i fältsits i trav och att stå5/sitta5 i skritten utan att hålla i tyglar någon gång.

Pizzan..

Haft lite sällskap här i veckan och inte haft tid, ork eller lust att kolla igenom bilder.

Men! En liten update om Pizzan sitter väl på sin plats efter veckans händelser!

I onsdags så hoppade ju Siri Pizzan hemma hos sig, hon tyckte att han hade blivit mycket bättre med toleransen gällande omgivningen och att han absolut blivit mer reglerbar + att han är startklar CR-hoppning.
Däremot måste jag börja hoppa mer banor på honom, mest för min egen skull - jag är så rädd att förstöra något i hoppningen nu när det går så bra så jag fegar ur lite och tar allt lite för långsamt.
Klarar han att hoppa banor med Siri som ändå inte rider honom mycket och som han är relativt spänd med, så klarar han utan tvekan det MINST lika bra med mig som han är van vid och inte spänner sig för.
Mer styrka så han sätter sig på haserna bättre sa hon, krävs för att hoppa högre banor - vilket vi inte ska göra nu, men som såklart ska jobbas på. Han går ju utan tvekan banor på 100cm utan att behöva det.

Hon sa också att hon visst kan starta honom på en CR-hoppning om jag ville, men att det absolut inte var nödvändigt utan för hans del lika gärna kan vara jag som gör det. Skulle fundera på saken och ska nog åka till henne och hoppa en bana själv, utan att hon är där, bara så att jag får det gjort på ett annat ställe utan någon press.. Eller något.. Lite att fundera på!

Igår gick han superfint i galoppen, verkligen jobbade med bak så att han bara sköt på och nästan så jag tittade rätt upp i himlen när jag tittade rätt fram så bra det gick (;



Idag var det tävling i Finspång för Pizzan. Tyvärr blev det inte mycket utav det..

LB:2 var första klassen och på framridningen så var han superfin! I 5 minuter.. Sedan tappade han all framåtbjudning, vilket verkligen inte är Pizzan som mer är känd för att skena än att ta det lugnt. Jobbade på och det kändes sådär, han gick i en jättefin rund uppvisningsform - sedan började jag galoppera. Följden blev en jävla massa sparkar från hans sida i vänstergaloppen, och några i ökade högergaloppen. Han började också gå ned i för låg form och framåtbjudningen fanns bara inte där - han liksom kröp ihop under mig.

In på banan kom vi och han gjorde enligt mig riktigt fina travökningar (om han brukar ha 100% framåtbjudning på framridningen har han normalt 150% på banan, idag var det 0% som blev 25%). Sedan var det dags för galopprogrammet - och jävlar vad han sparkade och hade sig. Blev så mycket så jag red fel, 2 gånger (!!) så ofokuserat och okontrollerat det blev. Resten blev liksom bara SKIT!

Det var lätt tolkat; ingen tyckte att han såg ut som han brukade, jag kände att han inte var som han brukade, han sparkar aldrig. Han har sparkat och haft sig så EN gång tidigare (typ februari-mars) - när sadeln var för trång så han fick ont och t o m svullnader där den tryckt. Vilket jag såklart direkt misstänkte var fallet nu med.
Av med sadeln och VOILA!.. Lätta svullnader på sidan av manken, en cirkel på ungefär 3-4cm/diametern på båda sidorna. Öm, spänd i korset därför. Attans! Bara stryka nästa klass och åka hem.

Inte så konstigt med tanke på att vi bytte hoppsadel när vi bytte dressyrsadeln (till vid i båda då) för en 3 månader sedan. Nya hoppsadeln låter mankmusklerna komma ut och ta sin plats och utvecklas - vilket han uppenbarligen gjort. I och med att jag inte ridit i dressyrsadeln så mycket senaste 3 veckorna är det inget jag reagerat på (kanske ridit i den ungefär 5-6 ggr på 3v? Och bara någon gång med dressyrsadel 2 dagar i rad, som nu) - var väl bara en väntan på att någon sadel skulle ligga trångt igen.
Har egentligen haft ett litet frågetecken på dressyrsadeln ett tag, 1,5månad kanske, eftersom han inte trampar över lika bra i dressyrsadeln som i hoppsadeln vid framskrittning. Men då hon ändå skulle komma och kolla sadlarna och inget annat var konstigt så trodde jag väl inte att det var något akut utan bara en notis som jag skulle nämna nästa gång.

Så nu kommer jag få bo i hoppsadeln på alla träningar till den 29juni då sadelkollaren kommer ut och tittar igen, hon var ju såklart bortrest nu mitt i vår lilla kris.

Klart tråkigt att det ska sluta såhär när jag en normal dag antaligen skulle slutat på två rosettplatser (om man tänker på hur jag brukar ligga i procent jämfört med dem på prispallen idag), men det gör mig inget.
Får mest dåligt samvete för att han fick ont, och är bara överlycklig över att jag den senaste tiden verkar komma underfund med mina hästars problem relativt snabbt så dom kan åtgärdas (:

På måndag är det dags för equiterapeuten igen, kommer ju precis lägligt att knacka ut spänningen i korset och lasra manken nu när det blivit för för mycket dåligt på dom områderna - sedan hoppas jag att allt flyter på ännu bättre efter det + sadlar som ligger bra.

Snart får ni se upp ute på tävlingsbanorna igen (;

ARKS

Hej hallå ja!

Hos ARKS - vill säga Åkerbo Rid och Körsällskap - var vi och tävlade hos i lördags. Jag och Lilla D, 100+110 cm.

I 100cm klassen så är jag lite missnöjd, det går inte starta under 110 på Daikin om man inte bara vill ha följden att han tittar på allt annat och sedan kravlar sig över utan att ens bry sig om att hoppa. Vilket med andra ord var exakt hur denna klass gick till!
Förutom LFKs regionala 100cm i mars (när jag förövrigt kom 3a) så är detta vår fulaste runda. Och helt plötsligt förstår jag nästan dom som kör lite ponnyridning sådär fult på denna nivån, för det verkar ju ge utdelning!
0+0fel och en 5eplacering
blev det trots detta (:

Jag hatar att rida fult, men det blir fult när jag lägger honom på bra distanser och han väljer att titta på något borta till höger istället och helt glömmer hindret, tills han är 0,5m framför det. Däremot är jag riktigt nöjd med omhoppningen i denna klass, och det faktum att han känns normal igen.
Omhoppningen var superfin, relativt tighta svängar och sedan hoppade vi sista hindret i en ca 50gradig vinkel. Tyvärr var det ingen omhoppning med lite galoppsträcka i, eftersom han är så stor så vinner han mer på att gå på 3 när andra går på 5, än att ta lika små svängar som dom andra gör (vilket vi gjorde, men han tappar ju lite fart i svängarna när han får vända på 0,5 galoppsprång istället som för dom små snabba på 4st).

I 110cm klassen var han så otroligt fin!  Äntligen känns det som det ska och han är lite mer fokuserad. Banan i denna klassen var ilte tråkig enligt mig. Han hoppade superfint hela tiden, tyvärr är det 4fel i grunden, vilket är helt och håller mitt fel.
Det var en stor oxer, som man hoppade snett mot väggen, så skulle du aldrig på böjt spår sedan hoppa ett räcke som stod utmed väggen, ca 5 galoppsprång. Borde inte vara några problem, MEN.. Nu när alla distanser låg rätt och han hoppade så jädra fint så blev det helt enkelt så att han hoppade mig ur sadeln på oxern. När jag väl återfick balans och kontroll så hade det gått 3 galoppsprång, och då insåg jag dessutom att hindret utmed väggen stod visst längre in från väggen än jag trodde, en ca 4m in från väggen.
Så vi som var ända ute i väggen när det var två galoppsprång kvar fick dra en nödlösning och hoppa hindret så snett så jag nästan rev stödet med knät = 4fel, då kontrollen var tillbaka men han fortfarande var lite lång och inte hann upp ordentligt.

Jag är supernöjd med 110klassen och inte särskilt nöjd med 100klassen. 110 hade lite mer omhoppningssvängar som passade Daikin och dessutom var det nog bara 3 st som dubbelnollade, så det hade varit roligt att se hur långt vi hade räckt till. Men så är det väl alltid, ingen idé att rabla alla "om". (:

Bilder från tävlingen får ni någon annan dag förutom en rosettbild. Orkar inte gå igenom alla bilder nu, borde plugga!



Förresten.. (; Så hoppade Pizzo bra som aldrig förr igår, igen! Även om det inte är många som vet hur galen (rädd, skenande) han var från början (tränarkommentarer: du behöver inte rida mer, jag förstår inte hur man kan kalla det där häst och hur du vågar sitta på den där, jag skulle aldrig sätta mig eller min värsta fiende på den där hästen) så är det enormt bara det att kunna hoppa honom utan att känna att man riskerar livet.
Så igår så hoppade jag lite själv på utebanan, och snuttehästen gick så fint så fint. Tog varenda förhållning, lät mig taxera själv för första gången och hoppade med superfin rygg och lugnt och avslappnat. Hoppade fram lite på ett minikryss som jag sedan gjorde till ett rättuppstående 80cm, som vi kunde hoppa i samlad galopp med fin rygg (;

Imorgon ska Siri Swärd, min tränare, hoppa honom. Då ska det filmas!



Onsdag

Hallå hallå!

Igår hoppade jag och Pizzo det lilla krysset igen (ca. 60-70cm på mitten). Och vad fint det gick!
Brukar oftast hoppa mest i trav och något språng i galopp så att han håller sig lugn men igår tog jag hälften av sprången i galopp. Och han var så fin så! Gick jag in i en arbetsgalopp och gjorde små små förhållningar i varje språng när det var 4 språng kvar så gick han tillbaka till en nästan samlad galopp och hoppade det lugnt och fint utan att ta fart alls. Enda gången han klev av stort gjorde han i trav. (:
Man får väl vara extra imponerad att han var så lugn med tanke på att han vilade dagen innan.
Nu har jag bett min tränare starta honom en gång i hoppning, kanske blir fler ggr - beror på hur det går. Håller han sig på mattan så kanske det blir jag som startar nästa. Eftersom Siri verkar vara iväg på stora tävlingar varenda helg där lägsta klassen är 120 så får det nog bli en CR till att börja med, 120 är lite väl att ta i för en häst som inte tävlat hoppning på 2 år. (; Någon 90 - 100cm CR i slutet av juni nu hoppas jag på!

Idag ska jag/Daikin och Petra/Pilgrim hoppa lite inför tävlingen på lördag, sedan är det dressyrträning med Pizzo!


Ordeigerade bilder från LRS dressyren;


(:

Tänkte bara tralla förbi lillbloggen här och skriva att Daikins böjprov gick super, och att allt detta antagligen berott på hans självförtroende. Vid longeringen idag för vetrinären så tog han ett par steg på gräs för att få plats och vetrinären såg direkt hur han ändrade rörelsemönster totalt på gräs och blev rädd, varpå han halkade varje gång han kom ut dit.
Med andra ord så han det tagit på hans självförtroende när det varit gräs och dåligt underlag och därför har ha inte känt som han brukar i hoppningen. Tyckte igår trots det att han kändes fin på kysset jag tog 4 ggr så förhoppningsvis är det på väg tillbaka. Så nu blir det så mycket lätt träning på gräs som möjligt i fortsättningen tills han vant sig, bara trava runt lite på gräset bakom ridhuset då och då och åka till terrängbanan och klättra (vilket är på sand, men rida på gräset innan). Sålänge blir det inga grästävlingar för honom iaf.

Nästa tävlng för Lilla D blir därför Åkerbo lokal 100 + 110 cm, så att han får en enkel tävling att få känna sig säker på (:



Så var det någon som tyckte jag skulle ha bild på mig själv och något om mig själv, men det var väl inte alls vad min blogg var tänkt till - bilder på mig själv. Så det är ingen idé att du hoppas på såna bilder ofta, även om du får ett par idag.


Jag, så som jag allt som oftast ser ut;

 

Jag, med en blåsa i munnen, AJAJ;

 

Jag, ledsen över att jag har en blåsa i munnen som gör så mina sura godisar inte smakar så gott som dom brukar;

 

Och slutligen jag, i min mer åskådarvänliga form som allt för sällan visar sig;

 

Förresten så började jag bli lite brun, superlycklig var jag!

Ett tag..

Sedan var det tävlingar och självklart sitter man och bränner sig så man får fula märken och har så ont i axlarna att man funderar på att uppfinna ett sätt att sväva när man sover för att undvika kontakt.


BILDER

Bilder på Daikin först;

 

 

Och så lite på Pizzo, kommer fle rnär jag orkar gå igenom dagens tävlingsbilder;

 


Day by day

Lite random bilder/filmer i slutet av inlägget.



Tar uppdatering om en häst i taget.

First: DaikINformation (hahah!!).

Daiko gick 100cm klassen i unghästhoppningen i tidsags på hemmaplan på gräs, bara för att Siri skulle få se hur han var. Framridningen gick relativt bra, när jag väl kom in på banan vill säga. Lille D blev helt till sig när det var sånt stoj och stim på hemmaplan så han visste inte var han skulle ta vägen, taktade hela tiden och stod t o m på bakbenen när jag skulle gå in på framridningsbanan. = inte som han brukar..
Framhoppningen gick skit, fick ett enda bra språng och då gick han på 7dubbla spår mot hindret igen. Jag såg distanserna bra men fick ingen respons från D. Låg vi stort och jag försökte få fram och upp honom så var det som att tala med en vägg.
Inne på banan blev han lång, vi fick 8 fel för rivningar och det är inte godkänt på en väldigt liten 100cm bana när det gäller Daikin. Speciellt inte som han låg rätt bra på dom hindren också. Banan var rätt krävande i underlaget. Inte som i NFK där banan blev förstörd, utan den var bara tung och sjönk ihop under hästarna lite.
Visade sig allmänt också - det var 5 klasser och knappt några nollor alls. Det säger väl sitt.

Fortfarande så ska Daikin kunna, vilken distans han än ligger på, kravla sig över 100cm utan att riva. Han kändes inte alls som sig själv och nu är det böjprov på G, imorgon - måndag. Jag tror inte det är något fel på honom, men det är bättre att kolla upp det innan man börjar fundera på träningsvärk, om han är i trotsåldern, om han tappar självförtroendet på gräsplan osv. så att man inte börjar tvinga honom utifall det skulle vara något.
Efter det fick han ta det rätt lugnt, ifall att det är träningsvärk eller dylikt.

Sedan var det terrängbanedebut för plutten! Han blev så stissig så hjärtat nästan hoppade ur hans stora kropp bara av att vara ute på fältet. = Jag hoppade ingenting denna gång, får bli nästa. Däremot tog vi vatten och klätterbackarna och det gick super!
Först i uppförsbacke fattade han inte alls att det var ta fart och bara springa som gällde, utan gick in i en fin form och började jobba i samlad galopp - i uppförsbacke. Knäpphästen då, man får inte glömma att han inte varit med om så mycket och att han är rätt ung. Efter ett tag fattade han dock hur det skulle gå till (:

Idag red jag honom på utebanan, efter att han tagit det lugnt någr dagar igen, och det gick jättebra. Jobbade fint och var rätt uppmärksam, lite bristande bogkontroll pga. att det inte blivit mycket trimmande på länge. Tog ett kryss på ca. 70cm 4 ggr för att känna på honom och han kändes precis som han ska igen.

Hoppas det bara var träningsvärk och att han är fit for fight att tävla igen!
I så fall så är det Åkerbos lokala 100 och 110cm den 12/6 som gäller nästa. Tanken var egentligen att starta 110 + 120 den helgen som tar slut nu på hemmaplan, men i o m hur han känts och att det är på gräs så skippade vi det (:


-


Pizzo då.

Sedan sist så säger jag bara JAAAAAA!

För det första så hoppade jag honom i tisdags igen och han hoppade ännu bättre än sist! Går verkligen framåt nu! Mer eller mindre startklar för hopptävling.
Förutom det så fick jag igenom honom som aldrig förr i fredags i dressyren, trampade under sig så han sköt mig ur sadeln i galoppen, gjorde travökningar stora och fina nog att ta hela banken i ett och samma travsteg. Skritten var bara WOW! Superfin med andra ord!
Likaså igår, lördags, så fick jag honom lika fin och med ännu bättre ökningar. Helt otroligt vad han tar i lille killen!

Idag så var det då tävling för plutten. LB:3 och LA:3.

LB:3:
P blev avslappnad på framridningen och riktigt fin, aldrig fått honom så avslappnad till första klassen förr. Det enda jag önskar mer av var stöd i tygeln, ökningarna blir ju inte lika bra när man inte har så mycket att rida fram till.
Väl inne på banan tappade han fokus helt, blev lite tveksam i formen ibland eftersom han ansåg att utsikten var mer intressat än att jobba som jag bad om. 61% och jag är inte nöjd alls med hur okoncentrerad han blev!

LA:3:
Superfin på framridningen, lite bättre fram till handen även om inte så pass som jag önskar.
Inne på banan så gick han SUPER enligt mig, ett enda misstag fick vi: han blev rädd och kastade sig i ena hörnet av den förvända galoppen och bytte galopp medan han kastade sig. Bryta av och fatta nytt - sen gick det fint. Tyvärr får man ju inte en andra chans. Förutom det var det ena skänkelvikningen som var lite ojämn, tappade baken lite i början men inte så farligt mycket och kom igen rätt fort. 58,71% blev det och det var samma domare som sist som dömer ner mig lite. Han var verligen fin i formen i denna klass, aldrig ens hög i nacken!
Gör man en så pass bra ritt tycker jag man bör få minst 60%, men det var 5 st som fick sämre än mig så jag antar att jag får vara nöjd - med tanke på vilka mer som startade mina två klasser.

FEI:s inledande för 5- och 6åringar med kval gick nämligen idag också och det var flera av dessa fina maffiga unghästar som använde LA:3an som framridningsklass. Såna hästar som får 9or på gångarter utan problem ni vet.

-

Nu blir det FILMER. Bilderna gick inte ladda upp just nu så dom kommer i ett inlägg såfort det fungerar som det ska igen!



Pizzo och jag hoppade lite: